Bananenfeest

RE-bak&zo-bananentaartje

Overal klinkt ‘bananenbrood’…mag het ook een táártje zijn? Of bananenmuffin? En met een kleine Tasjaanse ‘swing’ maak je het ook nog eens voedzamer!

Klik op de afbeelding voor het recept.

Ingrediënten:

– 3 echt RIJPE smaakvolle/zoete bananen (bio zijn de lekkerste!)
– 150 gram amandelmeel
– 70 gram gedroogde (ongezwavelde!) dadels
– 3 eieren
– 50 gram zonnebloempitten
– 40 gram ongebrande blanke hazelnoten zeer fijn gehakt
– 1 kléine tl wijnsteenbakpoeder
– 1 snuf himalayazout

To do:

– Verwarm oven voor op 175*C (Ik gebruik zelf een Miele-oven, andere ovens kunnen in baktijden en temperatuur afwijken)
– pureer banaan met dadels met een staafmixer glad
– spatel amandelmeel erdoor en dan de wijnsteenbakpoeder
– eieren met mixer luchtig mixen met wat zout ( ± 3 tot 5 minuten)
– meng voorzichtig met een spatel de bananenpuree, de zonnebloempitten en de gehakte hazelnoten met de eieren tot een egaal mengsel

Voor CAKE:
– cakebakvorm invetten, bakpapier op bodem, beslag erin en 45 min in oven
op het laatst (de laatste ± 5 min) bovenkant afdekken met bakpapier als het te bruin wordt

Voor MINITAARTJE (doorsnede 12 cm) (ik heb zelf ± 3 taartjes gemaakt of 1 taartje en ± 8 muffins)
– taartbakvorm invetten, bakpapier op bodem, beslag erin en 30 tot 35 min in oven

Voor MUFFINS:
– papieren muffinhouders in muffinbakvorm (12 stuks), beslag erin en ± 35 min in oven

Ze zijn allen gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

Goed laten afkoelen, in (alu)folie wikkelen en in de koelkast zetten.
Raar maar waar, de cake is de volgende dag pas echt lekker doortrokken met de bananensmaak!
Koud/koel eten is hij het lekkerst en ± 3 dagen te bewaren in koelkast, maar of dat lukt?
Kan ook in de vriezer en is een lekker ’tussendoortje’ voor op werk, school of onderweg!

De cake, taart of muffin is hier zonder suiker en daardoor minder zoet dan je vaak van muffins gewend bent.
Wil je het zoeter, desgewenst dan wat kokosbloesemsuiker toevoegen, maar dat kan ook naderhand.
Ook stukjes chocolade (72%cacao) ertussen in de muffin kun je meebakken of je smelt deze naderhand en strooit het over de muffin…
En wat dacht je van moerbeien of gojibessen erdoor/erover? En/of bestrooien met kokosrasp…
Tja…genoeg plezier te beleven aan wat oorspronkelijk een ‘bananenbrood’ was!

ENJOY!