Primeur! Jan Hagel gaat Paleo! ;)
Wie kent hem niet; het bekendste koekje van Nederland?
Terwijl ik met iets héél anders aan het experimenteren was (crackers!) kwam de structuur mij zó bekend voor dat het gingen kietelen in mijn boven(kinder)kamer…
Klik op de afbeelding voor het recept.
Voor degenen die al ‘gevorderd’ zijn in ‘minder zoet’ en ‘gezond snoepen’ zal dit vast een lekkere aanwinst zijn bij een bakkie leut of koppie thee. Glutenvrij, zuivelvrij, gezond, bloedsuikerspiegelstabiel, ‘foute’suikervrij, betaalbaar, makkelijk en snel gemaakt en gewoon…krakend lekker! ;)
*
Ingrediënten:
*
– 50 gram amandelmeel
– 4 el (50 gram) kokosbloesemsuiker (wil je zoeter, dan een 5e lepel erbij)
– 35 gram sesamzaad
– 75 gram zonnebloempitten
– 3 tl (9 gram) koekkruiden of speculaaskruiden (pyramide)
– 1 tl kaneelpoeder
– 1 tl kardamompoeder
– 1 ei
– 2 el ( 35/40 gram) vaste kokosolie en dan smelten
– ± 60 gram blanke amandelen (goede kwaliteit) fijn gehakt (= meeste werk) waarvan ± 20 gram in het roermengsel gaat. De rest is strooisel over de koek
– ½ tl himalayazout (of op gevoel 3 of 4 draaien met de zoutmolen)
*
Omschrijving:
*
*– Verwarm de oven voor op 160*C (boven-en onderwarmte)
– Meng alle droge ingrediënten in een kom goed door elkaar
– Ei (iets gekluts) en gesmolten kokosolie erbij en goed door elkaar mengen
– Bakpapier (op maat van bakplaat) op aanrecht leggen en daarop mengsel in het midden leggen en beetje uitsmeren (zie ook foto)
– Leg over het mengsel een 2e stuk bakpapier en rol met een deegroller voorzichtig rollend tot het overal even gelijk plat is (je kunt voorzichtig even met je hand voelen maar pas op dat het mengsel niet ‘warm’ wordt daar het dan teveel gaat plakken aan het bakpapier en er gaten in het uitgestreken mengsel kunnen komen)
– Haal het bovenste papier er voorzichtig af en sleep het onderste papier met mengsel over de rand van de bakplaat en knip desnoods wat overtollige randen af zodat het mooi in het midden ligt
– Maak met een scherpe grote spatel of platte mes voorzichtig wat verticale lijnen vooraf in het mengsel (zie foto) (en alléén helemaal boven en onder een korte horizontale lijn voor het gemak om het te pakken. Zodat je het straks mooi kan breken en met een gekarteld mesje voorzichtig mooie formaatjes uit kan snijden)
– Strooi gelijkmatig de rest van de fijngehakte amandelen er over
– Plaats in het midden van de oven (hier een Miele oven) en bak ± 22 – 25 min. (hoe platter je baksel is, hoe sneller het gaar is en kan aanbranden. Je kunt op ’t laatst even met je vinger voelen of het stevig is en niet te donker)
– Bakplaat uit de oven, even 5 minuten laten staan, dan bakpapier met koek over een rooster trekken en daar verder op laten afkoelen
– Helemaal afgekoeld? Dan voorzichtig breken en in kleine vierkantjes of rechthoekjes snijden. Of als je een lang koekje wilt…extra lang smullen! ;)
Ook lekker voor in de lunchtrommel (van je kids) als verantwoord tussendoortje!
Bewaren in een blikken trommel en zeker 3 dagen lekker.
(maar of dat zo lang lukt..? ;)
*
Enjoy!
