Kruidnoten maak je zélf! Jaah!

TAJAANSEKRUIDNOTEN!w

Tasjaanse Kruidnoten, hier zijn ze dan! Klik op de foto voor het recept!

INGREDIËNTEN:
voor ±80 pepernoten (±40 balletjes draaien en dan doormidden – doorsnede ±2 cm:

– 100 gram volkoren speltmeel (als je ander meel gebruikt houdt dan rekening met afwijkende baktijden, structuur en smaak)
– 35 gram amandelmeel
– 15 gram kokosmeel (die heb ik nog niet bij pepernoten geconstateerd! Aanrader!)
– 75 gram kokosbloesemsuiker
– 2 flinke tl speculaaskruiden (je eigen kruiden of zie samenstelling bij ‘bak & zo’: speculaaskruiden)
– 60 gram koele roomboter in kleine blokjes
– 1 of 2 el anijszaad (ik vind dit altijd heerlijk en maakt de koek ook wat zoeter – kijk wel of jouw speculaaskruiden dan niet al anijszaad bevatten!)
– (optioneel: 1 of halve tl witte peper voor meer pittigheid)
– ± 3 el kokosmelk (of ander melk, om een zachte wat nattige cementachtige -substantie te maken
– snuf fijn gemalen himalayazout

En nee, géén bakpoeder (ik ben vast de enige in Nederland die dIt zegt haha). Eerlijk gezegd was ik de bakpoeder straal vergeten maar na -tig pepernoten bakken kwamen deze – zéker qua rijzing! – wel als beste uit de bus! ;)

BEREIDING:

– zeef het speltmeel, amandelmeel en kokosmeel in een kom
– voeg de kokosbloesemsuiker, zout en alle kruiden toe en meng alles goed door elkaar.
– boter in kleine blokjes verspreid toevoegen, even alles door elkaar roeren – kan ook met 2 messen er door heen snijden – en daarna met je handen tot een deeg kneden
– Het is net kleien ;) zeer goed doorkneden en daarna wat kokosmelk toevoegen om het wat ‘sappiger’ te maken. Denk aan een cement-achtige substantie maar nog wel bij elkaar te houden
– mooie gladde bal van maken en afgedekt/in folie in de koelkast min. 1 uur laten rusten. Mag ook langer- zelfs de hele dag – hoe beter de kruiden intrekken!
– als je ’t gaat gebruiken lijkt het net een harde grote ‘marsepeinbal’
– kleine stukjes uit plukken en kort en snel gelijke balletjes van draaien tussen je handen (±2 cm doornede) en met een scherp kartelmesje voorzichtig doormidden snijden/zagen’. Ben je te lang aan het draaien dan worden de balletjes warm en moeilijker te snijden
– met platte kant op een met bakpapier beklede bakplaat plaatsen met ± 1 cm tussenruimte.
– oven voorverwarmen op 175*C (bij een Miele-oven: stand boven-onderwarmte – hoogte 2 van onderen. De tijden kunnen bij andere ovens afwijken)
– bak ze ±15 tot 20 min. (blijf er even bij bij de laatste minuten. Bij mij waren ze klaar met 16 min. Open tussentijds niet de oven, zo kunnen ze wat beter rijzen)
– ze moeten enigszins ‘stevig’ zijn – ’n beetje ‘meeveren’ dus niet boterzacht. Als ze té zacht uit de oven komen en nog niet te bruin aan de onderkant kunnen ze iets langer in de oven.
– laat ze goed afkoelen op de bakplaat (ze mogen nog best nagaren op de warme plaat) en ruik gewoon eens hoe lékker!

– bewaren in BLIKKEN trommel. Hoe langer je ze laat drogen aan de lucht, hoe harder ze worden. Dus zijn ze nog te zacht naar jou zin, laat ze dan even liggen.

Nogmaals: geef het een kans. Het is/voelt/smaakt inderdaad ‘anders’ en zal nooit het (suiker)kruidnootje uit de supermarkt worden maar als je goéd proeft en bedenkt wát de natuurlijke ingrediënten zijn…dan is het (snaaiend) genieten en dikke winst voor je gezondheid! (En je darmen zijn er maar wat blij mee!) Desgewenst gebruik je de eerste keer wat meer kokosbloesemsuiker- of nectar. Het is nog altijd het minst ‘kwade’ t.o.v. het ‘gewone’ suiker.

Ik heb bewust een kleine hoeveelheid genomen – je kunt het dus verdubbelen als je het helemaal goed vindt! – maar smaken verschillen. Schroom dus niet jouw eigen draai er aan te geven met de kruiden, de zoetmakers, meer of minder gember of anijszaad, ander meel (let op de baktijden) enz.

En joh…had ik al gezegd dat je het ook kan dopen in pure gesmolten chocola…? Ah….

Enjoy & Bon apetito!