Tasjaanse wortel-notencake

RE-bak&zo-wortelcake

Alle ingrediënten zijn – op de noten na- biologisch!
(mocht je dat bio niet ‘logisch’ vinden…dit maakt ook qua smáák veel uit;)

 

INGREDIËNTEN:
– 1 a 2 winterwortelen, geschild en geraspt (150 gram)
– 125 gram volkoren speltmeel
– 50 gram amandelmeel
– 3 middelgrote eieren
– ±250 gram ONGEBRANDE gemengde noten (neem goede kwaliteitsnoten, vers van de noten/kaasboer)
(mengsel van para/pecan/hazel/cashewnoten en amandelen zowel met vlies als zonder) –
voor zowel IN de cake als OP de cake! (walnoten zijn ook goed maar die doe ik er zelf niet in)

– 90 gram ahornsiroop Klasse A (natuurwinkel) of NIEUW!: kokosbloesemnectar!
(Voor wie echte zoetekauwen zijn, kan je wat meer doen, maar ik vind hem zelf al zoet genoeg!)

– 1 gram nootmuskaat / 2 gram kardamom

– 8 gram bakpoeder (wijnsteenzuurbakpoeder)

– 10 gram koekkruiden
(in iéder geval zitten hier in: Kaneel, Anijs, Kruidnagel, Koriander, Kardamom. Speculaaskruiden kunnen flauw uitvallen)

(of maak zelf een mengsel van kruidnagel, kardamom, korianderzaad, kaneel, gemberpoeder, anijszaad, nootmuskaat en zoethout.. je kan dit geheel op eigen gevoel/smaak samenstellen.In de minimixer en klaar.
Je kunt een potje maken en deze kruiden ook gebruiken voor speculaas of andere kruidkoek(jes), is lang houdbaar! En als je het even ‘niet meer ziet zitten’, hoef je maar dit potje te pakken en er aan te ruiken; een echte instant-oppepper!
– ±15 ongezwavelde dadels
(biologisch. Bij deze ‘kleintjes’ geldt: hoe gladder de schil, hoe zachter ze zijn)
Maar losse grote ‘Medjoul’ dadels van Ekoplaza/reformwinkel (als ze die op dat moment hebben) zijn het állerlekkerst!
(mocht je dadels niet lekker vinden (ónbegrijpelijk ;) ; dadels hebben een andere ‘smaak’ in gebakken koek. Dit je kans het (opnieuw) te ‘ontdekken’, het is een fantastische ‘zoethouder’ en supergezond!
Alternatief zijn grote ongezwavelde rozijnen (Blue Thompson en/of grote gele rozijnen)

-beetje roomboter of kokosolie om in te vetten

– je humeur op zonnig! (ook al stormt het buiten)
Als ik teveel gestresst ben, ga ik altijd bakken…hoe meer ik in de geuren en kleuren zit van het ritueel om bakken heen, hoe makkelijker ik mijn chronische gedachtenstroom even op nul kan zetten…

En zodra de eerste geuren uit de oven dwarrelen…
Wees weer even kind, druk je neus (bijna) tegen de ovendeur en glúnder naar je cake-in-wording!

OMSCHRIJVING:

– Verwarm de oven voor op 180*C (elke oven is anders – houdt daar dus rekening mee)

– Bestrijk een anti-aanbakcakevorm met (kokos)olie of roomboter en bekleed de bodem met bakpapier

– Hak ±100 gram van de ongebrande gemengde noten grof
±150 gram noten laat je heel

– Rasp de wortels (de helft fijn/de helft iets groffer)

– Snijd de dadels in stukken (in de lengte door de helft)

– Mix even op de laagste stand heel rustig in een kom de meel, de eieren, ahornsiroop, bakpoeder en koekkruiden goed door elkaar.

– Meng met een spatel de noten, dadels en de geraspte wortel erdoor en doe het mengsel in de bakvorm.

– Strooi de rest van de noten er mooi over en bak de cake in 1 uur goudbruin en gaar.
(in mijn oven van Miele staat hij op ‘boven/onderwarmte’, 2 hoog van onderen/midden op 180*C)
LET OP: Leg er de laatste 20 minuten losjes een stuk aluminiumfolie over om te voorkomen dat de cake te donker wordt en de noten verbranden.
(van te voren even op ‘maat’ vouwen, zodat hij er snel in één keer op kan, anders verliest de oven teveel warmte)

– Laat de cake enkele minuten in de vorm afkoelen en stort hem op een rooster. Even laten rusten…
Snijd hem aan…en dan nu hét moment: RUIK even aan dit heerlijk stukje gelukzaligheid!
Dit zijn dingen die mensen soms gewoon vergeten. Maar hier begint je lichaam al endorfinen aan te maken (gelukshormonen;) En bereid zich voor op wat komen gaat…

– Serveer hem warm of koud, in plakken gesneden. (zó eten of met echte roomboter…mmmm.
En ik mag het eigenlijk niet zeggen maar ook ver-schrik-kelijk lekker met slagroom!
Ach, als er iemand jarig is, kun je dat bést ’n keer doen! ;))

De cake is (op de noten na)100% biologisch en en zonder toegevoegde (houdbaarheids)rommel,
dus minder lang houdbaar dan je misschien gewend bent. (mijn garantie = 2 dagen)
Mocht je niet alles in één keer op kunnen met 10 man om de tafel ;-)) dan kun je het ook (per plak) invriezen. (wel op de dag van bakken doen/goed afgekoeld)
Ideaal als een verantwoord ontbijtje of als tussendoortje voor naar je werk, onderweg of op school!

En mocht het ergens niet helemaal lukken of heb je vragen, stuur gerust een mailtje naar info@tasjaanseetfeest.nl

Bon apetito!