“ Meze zijn zo geweldig omdat er geen regels voor bestaan. Meze wordt soms hors-d’oeuvre, amuse of hapje genoemd en zijn zo divers dat ze allemaal en nog meer kunnen zijn. Letterlijk betekent meze ‘aangename smaak’ en dat is het ; smaakvol. Tongstrelend maar niet vullend – het eten gaat vaak gepaard met gevoelens van vrede en rust, of zelfs diepe meditatie. De meze-tafel heeft nooit een vaste tijd of volgorde gekend, het enige vaste kenmerk is dat het voedsel in kleine porties wordt geserveerd, zodat men er rustig van kan genieten.” (Ghillie Basan – de Turkse keuken)
En dat is nou precies waar het Tasjaans Eetfeest om draait! Genieten. Tongstrelend en bewust. Hoe mooi kan dat samengaan met kleine mooie gezónde hapjes en heel veel tijd voor dit goddelijke voedsel én voor elkaar. Je zintuigen zijn aan ’t dartelen en willen méér…stap de ervaring in en je begrijpt het. En als je een hap neemt en ‘m voelt, wees dan even stil…sluit je ogen en proéf…en voel hoe alles samensmelt…en hoe je smaakpapillen blij worden en smeken om meer…want hier krijg je nooit genoeg van…En weet je…dat hoeft ook niet. ;)
Bij deze samenstellingen wordt je niet dik(ker) en je spijsvertering kan het prima handelen. Oiii…dat wordt een hele léuke zomer! (klik op de foto voor meer…)
Om je op weg te helpen heeft Tasjaans Eetfeest wat hapjes voor je bedacht. Begin bijvoorbeeld hiermee en kijk wat het doet met jou. Want dit is ALTIJD een feestje! En wie zegt dat je dit niet als ‘normaal avondeten’ doordeweeks kunt doen? Geen stress, geen pannen en geen gedoe. Gewoon alles op een grote mooie platte schaal zetten en aanschuiven maar. En doe het eens NIET aan tafel. Op de grond, chillen in de zachte kussens, picknickend op balkon of in de tuin…
No limits.
En o ja…wél met je handen eten! ;)
So Heavy.
Genieten (in trance).
Wat staat er bij deze Meze op tafel:
- Kleine(re) haverpannenkoekjes (recept bak&zo)
- Humus 2 soorten (bij de Turkse Toko of zelf maken – google! In dit geval heb ik de klassieke variant en bietenhumus – prachtige kleur, geweldige smaak!)
- Olijven groen (met koriander&knoflook!) en zwarte (bij de Turkse Toko – zorg dat de olie helder is en ze er vers en glanzend uitzien!)
- Rode uienringen (bio)
- kipfiletblokjes (bio of scharrel, zelf marineren en maken. Kan koud gegeten worden, heerlijk!)
- quaçamole! (recept zie fingerfoods! Yummie!)
- witlofschuitjes (bio) voor de quaçamole en meer!
- mini(buffel)mozarella met kerstomaatjes gemarineerd in knoflookolie (homemade- hele dag laten trekken)
- rode pesto (homemade of goede kwaliteits rode pesto zonder chemische toevoegingen en transvetten)
- bosje verse koriander als een heerlijke finish touch, zó apart deze smaakmaker!
- komkommerschijfjes
- schapenfetakaas (bij de Turkse Toko is deze betaalbaarder!)
- als eetbare entourage kun je 1 of 2 verse soorten basilicumtakjes en koriander doorheen leggen, supermooi om te zien en heerlijk als smaakmaker!
En nou komt het…experimenteer met alle smaken, los, doorelkaar, alles tegelijk…ga op je gevoel af en maak er een culinair en zintuigstrelend feestje van. Be creative!
En elke keer als je zin in een meze hebt, kun je weer wat anders toevoegen of weglaten. Kijk in je kast wat je hebt en zorg dat je altijd feta, uien, pesto, humus, tomaatjes, avocado, verse kruiden en komkommer op voorraad hebt. Niet moeilijk toch?
NB: Persoonlijk drink ik er graag een tongstrelende Carmenére bij die deze smaken goed begeleidt. Maar een (Turks) glaasje lauwwarm gemberwater is ook een must. Een gevoelige spijsvertering zal er blij mee zijn.
Leuk als je eens wat van je laat horen hoe jouw Meze was. Zowel op www.facebook.com/tasjaanseetfeest als via info@tasjaanseetfeest.nl hoor ik graag je ervaringen!
Allemaal een hele fijne zomervakantie en geniet!
Namasté.
