Goedemorgen allemaal! Met dit lekkers als je ontbijt wordt je vanzelf vrolijk! Maar het is meer! (klik op de foto!)
Het is een gezond en glutenvrij (basis)recept voor pannenkoekjes (zowel hartig – met bijv. kruiden, als zoet – met bijv. fruit), als broodalternatief, als toastje (kan in een poffertjesvorm;), als wrap (maak hem groter en dunner) of zo je het noemen wilt: als eetbare onderlegger. Voor alle (feest)dagen. All-in-one. Op z’n Tasjaans. Enjoy!
.
Voor 15 pannenkoekjes
– Havermeel – of havermout in de mixer tot havermeel mengen – en in een kom doen
– 2 eieren, en LET OP AANGEPAST! : niet een HELE maar 1 HALVE el kokosmeel en mespunt Himalayazout er door mengen en met een garde zo goed mogelijk ‘glad’ roeren. (dus niet gelijk (karne)melk of water erbij!)
– Geleidelijk met een beetje karnemelk tot een cementachtig mengsel roeren (het wordt dus niet zo dun als dat je van pannenkoekenbeslag gewend bent maar het moet nog wel vloeibaar zijn dat het in de pan iets uitloopt.
– Beslag kwartier laten rusten.
– desgewenst nog een beetje water erbij als het toch te dik is en overgieten in een kleinere schenkkan
– grote (keramische) koekenpan ø28cm, waarin je 3 kleine pannenkoekjes kunt maken. (Deze hoeven helemaal niet zo nauwkeurig, de een is wat kleiner of groter dan de ander.)
– doe een klontje roomboter (beter iets te veel dan te weinig ;) in de pan, laat de boter goed heet worden en schenk 3 rondjes beslag in de pan. Net als bij pannenkoeken zal de eerste altijd ‘minder’ zijn dus begin eerst met 1-tje ;)
– bereid ze verder als pannenkoeken/pancakes en laat ze niet té bruin worden. Overtollige ‘bruine resten’ in de pan veeg je weg met keukenpapier. Werk dus altijd met een schone pan.
– Zowel warm als koud zijn ze heerlijk.
– Als je ze wilt bewaren – in koelkast blijven ze zeker 3 dagen lekker – of wilt invriezen dan niet meteen gaan opstapelen maar elk pannenkoekje goed af laten koelen. Zijn ze door de condens wat nat, dep dan wat af met keukenpapier. Kan in een afgesloten bakje of zakje in de diepvries.
.
Ik heb inmiddels wat geluiden gehoord dat de pannenkoekjes snel breken of niet mooi ‘flexibel’ zijn. Als je met haver en kokosmeel werkt luistert dat best wel nauw en moet je echt de verhouding/ hoeveelheid/beschrijving aanhouden. (daarom was ik er zó blij mee na alle ‘misbaksels’! ;)
Waar het mogelijk ‘mis’ kan gaan:
– eerst de droge ingrediënten met de eieren zo glad mogelijk mengen. Dat kan het beste met een garde of mixer. Daarna pas beetje bij beetje vloeibaar erbij.
– gebruik niet té veel karnemelk. Leng desnoods wat aan met water of BETER: nog een ei erbij. Dit kan makkelijk en maakt de flensjes gelijk wat luchtiger, smakelijker en dunner.
– doe niet té weinig boter in de pan, echt een klontje dat goed uitvloeit in de pan waar 3 van die pancakes iets in kunnen ‘sudderen’. Met kokosolie bakken mag ook, maar ik vind ze met boter gewoon lekkerder.
– verhouding 4 el meel met 2 eieren aanhouden. (Kokosmeel kan je eventueel achterwege laten.)
Doe je bijv toch nog 1 el meer meel dan is een derde ei al snel nodig. Eenmaal aanvoelend hoe het (beslag) werkt en meewerkt in jouw pan, is het verder een routineklusje! ;) (oefening baart kunst)
– nieuwe smaken en gerechten vallen vaak behoorlijk tegen als je niet ‘in the mood’ bent…Neem er dus een beetje de tijd voor, wees relaxed/blij, muziekje aan, zing wat mee, glimlach bij het keren van de pancakes, je gaat tenslotte wat lekkers maken…happy mind, happy food!
– je kan dit ook doen met glutenvrij boekweitmeel. Deze heeft ook een neutrale smaak. Google voor recept.
Speltmeel is ook mogelijk (en vloeit makkelijker) als je tegen gluten kan.
Leuk als je mij laat weten via de mail of via facebook: www.facebook.com/tasjaanseetfeest of jij ze ook zo lekker vindt! En mocht je feedback hebben of je hebt nog een betere tip dan hoor ik het graag!
Bon apetito!
